En uddannelse i samspil med erhvervslivets frontløbere

En moderne gymnasieuddannelse handler om mennesker, mening og værdifuldt samspil med en verden under konstant forandring.

Der kan ske meget på tre år. Teknologier udvikler sig i et hastigt voksende tempo, krav og behov er under konstant forandring. Det stiller høje krav til en ungdomsuddannelse, hvis man vil fastholde relevans frem mod studenterhuen.

På det tekniske gymnasium HTX og handelsgymnasiet HHX på Zealand Business College (ZBC) handler det om at tilrettelægge undervisningen, så den løber hånd i hånd med erhvervslivets frontløbere.

- Vores fokus er, at sikre eleverne de bedste muligheder for at komme ind på lige præcis den videregående uddannelse, der giver mulighed for at få drømmejobbet. Det kræver ambitiøse og fagligt stærke lærere, og inddragelse af erhvervslivet i virkelighedsnære projekter, forklarer Mette Tram Pedersen, uddannelsesdirektør på ZBC.

Det kan de blandt andet skrive under på i Slagelse Kommune, hvor de nu har fået en app, der er udviklet af 18-årige Sebastian Berg og 19-årige Malte Gejr fra det tekniske gymnasium HTX i Slagelse.

App’en ”Tjek Slagelse” giver borgerne mulighed for at give deres mening til kende, når Slagelse Kommune skal udvikle kommuneplaner.

Foruden masser af ny viden og teknologi, der gjorde en umiddelbar forskel i kommunen, så udløste det også en økonomisk gevinst for de to drenge, der gav dem mulighed for at tage på studietur til San Francisco.

Bare et af mange eksempler på, hvordan samspillet mellem skole og det omkringliggende samfund kan gå op i en højere enhed.

- Vi tror på, at det gør en forskel, at man uddanner sig i tæt samspil med verden udenfor. Det gælder både eleverne, underviserne og skolen i det hele taget. Verden er under konstant forandring, og vi skal forandres sammen med den, ligesom vi måske også kan være med til at påvirke udviklingen. Det får eleverne mulighed for, allerede mens de går på skolen, siger Mette Tram Pedersen.

På ZBC sikres det gennem tæt samarbejde med både lokale og nationale aktører på tværs af mange forskellige brancher. Her udnytter skolen, at den både har det tekniske gymnasium, HTX, og handelsgymnasiet, HHX, med placeringer i både Ringsted, Slagelse, Næstved og Vordingborg.

- Vi har en stor berøringsflade med et meget stort netværk af eksempelvis virksomhedsledere, virksomheder, iværksættere og it-entreprenører, hvilket giver masser af opdateret faglighed i hverdagen og en stribe interessante projekter, som eleverne kan kaste sig over. Det åbner op for innovation, og det gør undervisningen relevant og nærværende, fastslår Mette Tram Pedersen.