Læringen på DIS foregår også uden for klasselokalet.Her et hold på cykel gennem København.

Bliv værtsfamilie og få styrket dine internationale kompetencer

Internationale kompetencer er en efterspurgt vare på arbejdsmarkedet. En oplagt mulighed for at få fintunet sit internationale udsyn er at være værtsfamilie for en amerikansk studerende i et semester. Det er en oplevelse for livet, og samtidig en oplevelse med kvalitet og indhold fordi hele familiens engelskkundskaber bliver styrket.

DIS - Study Abroad in Scandinavia leder lige nu efter værtsfamilier til studerende fra nordamerikanske universiteter, der i det kommende semester skal på udvekslingsophold i Danmark. De værtsfamilier, DIS netop nu er på udkig efter, skal bo i hovedstadsområdet, og rejsetiden til Rådhuspladsen må maksimum være 45 minutter med offentlig transport.

Det næste hold internationale studerende ankommer til København den 13. januar, hvor de skal flytte ind hos deres nye værtsfamilie i fire måneder. Så har man et ledigt værelse og lyst til og mod på at engagere sig i et nyt familiemedlem, med de mange oplevelser det giver, er det værd at overveje, om familien skal være en af de nye værtsfamilier.

- Det er virkelig spændende at have udenlandske studerende boende, som indgår i familien på lige fod med os andre. Jeg er helt bestemt blevet bedre til engelsk, og så har jeg lært en masse om international politik, om andre normer og måder at gøre tingene på, og ikke mindst har jeg fået indblik i den amerikanske kultur og det amerikanske tankesæt. Det har afgjort betydet meget for mig og har styrket min evne til at forstå internationale problemstillinger i et bredere perspektiv. Og så tror jeg også, det har været medvirkende til at udstikke min uddannelsesvej, hvor jeg valgte Niels Brock Internationale Gymnasium, der ligger ved Nørreport Station i København. Også selvom det har betydet, at jeg hver dag skal tidligt op og med toget fra Hundige, hvor jeg bor sammen med min mor og min bror, forklarer Astrid Kirkegaard Mikkelsen, der er 18 år og går i 3 g.

Venner i øst, syd og vest

Astrid sammen med Erin, som lige nu er del af familien Mikkelsen.

Når man bliver værtsfamilie, og dermed får en ekstra person i husstanden, følger der naturligt flere udgifter med til mad, el, vand og varme. Derfor giver DIS et månedligt tilskud på kr. 2.950 til værtsfamilien. I DIS findes mange forskellige typer af værtsfamilier. Den typiske værtsfamilie er en familie med hjemmeboende børn, hvor forældrene ser en gevinst i, at både de selv og børnene bliver bedre til engelsk ved at have en amerikansk studerende boende. I andre familier er der ingen børn eller også har børnene nået en alder, hvor de flyttet hjemmefra, og hvor familien derfor har et eller flere ledige værelser. Her kan en international studerende sætte nyt liv og kulør på hverdagen og skabe grobund for spændende og lærerige dialoger.

I DIS matcher man efter bedste evne de udenlandske studerende med de danske værtsfamilier. Det sker efter kriterier, som bl.a. fritidsinteresser, studieretning og arbejde.

- Hjemme hos os har vi haft udenlandske DIS-studerende i hjemmet som en fast del af familien siden jeg var 11 år. I starten dog kun som besøgsstuderende, fordi alle mine søskende boede hjemme. Men i dag, hvor det kun er mig og min bror, der bor hjemme, har vi altid en udenlandsk studerende boende. Det er blevet til nogle stykker gennem årene, og jeg har fået rigtig mange gode venner og kontakter på både den amerikanske Øst- og Vestkyst, men også i Syden i bl.a. Texas. Venner, som jeg har besøgt, og venner, som jeg vil besøge igen i det sabbatår, jeg vil holde efter min studentereksamen, fortæller Astrid Kirkegaard Mikkelsen.

Et bredere perspektiv på verden

DIS blev etableret i 1959 og er en uddannelsesinstitution, som på mange måder skaber kulturudveksling mellem Danmark og USA. DIS modtager hvert år mere end 3.000 studerende fra udvalgte universiteter i USA, som bliver undervist i egne lokaler i det indre København. Med mere end 250 fag pr. semester og omkring 200 tilknyttede undervisere, er uddannelsesprogrammet bredt og favnende. Udover selve undervisningen i klasselokalerne indgår en række ekskursioner til danske virksomheder og institutioner, hvor de amerikanske studerende møder den danske kultur og det danske værdigrundlag i fuldt flor. Dog er det igennem DIS’ værtsfamilier, at de studerende får den dybeste indsigt i hverdagen i Danmark, og mange af de studerende tager traditionerne med sig hjem til USA efterfølgende.

- Det at have en DIS-studerende boende knytter virkelig nogle tætte bånd. I starten, da jeg var 11 år, skete kommunikationen med tegn og fagter suppleret af enkelte ord. I dag tager jeg på café med vores studerende, går i byen og senest var vi til livemusik i Studenterhuset i Købmagergade. Det giver en ekstra dimension i livet og et større perspektiv på verden, siger Astrid Kirkegaard Mikkelsen.